Partner serwisu
15 października 2014

Zapewnić bezpieczną wodę

Kategoria: Gospodarka wodna

Zatem koniecznym jest opracowanie i realizacja systemu szkoleń, certyfikacji ludzi i wyrobów kontaktujących się z wodą oraz podnoszenie świadomości odbiorców wody poprzez publiczną i powszechną edukację. Podstawą budowanych systemów bezpieczeństwa zdrowotnego wody jest wiedza i wynikająca z niej pełna świadomość potencjalnych zagrożeń, a wszystkie pozostałe elementy, w tym sam monitoring jakości wody, na niej oparty stanowić winny integralne i spójne elementy niezbędne dla zapewnienia odpowiedniej jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (rys. 1).

RYS. 1 Diagram priorytetów systemu zapewnienia bezpiecznej wody do spożycia przez ludzi

Literatura

[1] Dyrektywa Rady 98/83/WE z dnia 3 listopada 1998 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz.Urz. L 330, str. 32)
[2] Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 29 marca 2007 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (DZ.U. Nr 61, poz 417, zm. Dz.U. z 2010 r. Nr 72, poz. 466)

Fot.: www.freeimages.com

Więcej przeczytacie Państwo w numerze 2/2014 magazynu „Ochrona Środowiska”

ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ