Partner serwisu

3/2024

Od redakcji

Efekty kontroli obiegu nieczystości płynnych w gminach
Anna Michałowska
10
Formalnoprawna analiza wniosku taryfowego. Co to w praktyce oznacza?
Łukasz Lipiec
12
Wody Polskie – nowe otwarcie
Rozmowa z Joanną Kopczyńską, prezeską PGW Wody Polskie
14
Razem dla wody. Inicjatywa klubu kobiet i cieszyńskich wodociągów
Ewa Stępniewicz
20

TEMAT NUMERU: OCZYSZCZALNIA NA DZIŚ I NA JUTRO

AI w oczyszczalni. Uczenie maszynowe jako element sztucznej inteligencji
Bartosz Szeląg, Krzysztof Barbusiński
24
Deamonifikacja wód odciekowych z gospodarki osadowej w dążeniu GOŚ Dębogórze do samowystarczalności energetycznej
Anna Remiszewska-Skwarek, Przemysław-Kowal
28
Modernizacja oczyszczalni ścieków w Opolu
Kamil Olszewski, Marek Nylec
42
Kofermentacja jako element energetycznego zarządzania obiektami ściekowymi na przykładzie Aquanet S.A
Przemysław Magda, Tomasz Kurant, Aneta Wysocka-Kaczmarek
52
Czemu warto być wytrwałym?
Rozmowa ze Stanisławem Zdanowiczem, prezesem HYDROSFERY
57
Biometan – zielone paliwo przyszłości
Anna Tronina
62
Ograniczenie emisji odorów do środowiska. Metody biologiczne
Krzysztof Barbusiński, Anita Parzentna-Gabor
66
Rola technologii w podniesieniu efektywności energetycznej
Krzysztof Kubicki
72
Czwarty stopień oczyszczania ścieków może wkrótce być obowiązkowy!
WILO
74

Cyfrowy WOD-KAN

Chat GPT o infrastrukturze krytycznej
Karolina Wojtasik
78

Jakość wody

Mikroorganizmy w procesie uzdatniania wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi
Iwona Lasocka-Gomuła
82
Woda i pestycydy
Paweł Cieślar
88

Efektywność energetyczna

Wod-kan na rynku energii
Daniel Raczkiewicz
92

Prawo

Zapowiedź kryzysu wizerunkowego branży wod-kan, czyli obawa o wystąpienie nieuniknionego w związku z nowelizacją ustawy zaopatrzeniowej
Marcin Błędzki
96

Gospodarka Obiegu Zamkniętego

Ponowne wykorzystanie wody odzyskanej ze ścieków
Klara Ramm
102

Felietony

Harce
Paweł Chudziski
105
Darmocha
Michał Rżanek
106
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ